کمپرسور هوا یا به عبارتی پمپ باد، از ضروریترین کالاها در صنعت کشور است که در صنایع متفاوتی مانند حملونقل، پتروشیمی، خودروسازی، حملونقل و غیره کاربرد دارد. از این دستگاه، در جهت فراهم کردن انرژی کافی برای حرکت کردن دستگاههای بادی هم نیاز است. موتور این دستگاه، هوای متراکم شده را پمپاژ کرده و انرژی کافی برای حرکت کردن ابزار صنعتی دیگر را فراهم خواهد کرد. زمانی که شما یک کمپرسور باد مناسب را تهیه میکنید، پیش از راه اندازی آن لازم است یک سری موارد را بررسی و رعایت کنید تا عمر دستگاه شما افزایش پیدا کند و دیرتر استهلاک پیدا کند.
اگر کمپرسور بادی شما درست کار کند، دیگر ابزار های بادی متصل به کمپرسور شما نیز به خوبی کار کرده و دچار اختلال نمیشوند. از این رو، لازم است روش تنظیم کمپرسور باد را به درستی انجام دهید. این مطلب که توسط گروه ابزارچی تهیه شده است، شما را در ارتباط با روش تنظیم کمپرسور باد یا هوا راهنمایی خواهد کرد.
راهنمای مطالعه
- راه اندازی کمپرسور هوا
- بررسی روغن کمپرسور باد
- کدام کمپرسور باد خارجی بهتر است؟ | راهنمای خرید
- وصل شدن فیلتر هوای داخلی
- بررسی شیر اطمینان روی مخزن کمپرسور هوا
- بررسی شیر تخلیه کمپرسور بادی
- ارزان ترین و بهترین کمپرسور باد ایرانی کدام برند است؟ | راهنمای خرید
- شیر خارجی هوای فشرده
- نصب کوپلینگ تکی، دو راهی یا سه راهی روی شیر خروجی باد
- تفاوت بلوور و کمپرسور
- لوله کشی باد و نصب کوپلینگ در نقاط دیگر محیط
- نصب کردن فیلتر رطوبت روی کمپرسور بادی
- تفاوت کمپرسور هوا و پمپ باد
- نصب شلنگ هوا روی کمپرسور هوا
- نصب شلنگ هوا بر روی کمپرسور باد یا پمپ باد
- خلاصه مقاله روش تنظیم کمپرسور باد یا هوا
راه اندازی کمپرسور هوا
پس از خرید کمپرسور هوا، جهت راه اندازی آن لازم است که به نکات زیر توجه کنید:
بررسی روغن کمپرسور باد
بررسی روغن کمپرسور باد از مواردی است که باید در زمان راه اندازی کمپرسور هوا بررسی شود که تنها برای نوع کمپرسور هوای روغنی لازم است و دیگر انواع کمپرسور نیازی به روغن ندارند.
به طور معمول، در زمان فروش کمپرسور های بادی روغن داخل موتور آن ها را خالی میکنند یا در آن روغن ریخته نمیشود. دلیل این کار این است که در زمان جا به جایی روغن از کمپرسور بیرون نریزد. با این حال، بعضی تولید کنندگان و شرکت ها در زمان فروش روغن موتور را در کمپرسور میریزند و دستگاه را آماده میفروشند.
به هرحال، بررسی روغن داخل موتور کمپرسور اهمیت دارد و اگر در دستگاه ریخته شده بود باید میزان آن هم چک بشود.
روغنی که معمولاً در کمپرسور های روغنی ریخته میشود معمولاً روغن 10 میباشد که این عدد میزان گران روی یا ویسکوزیته روغن موتور را نشان میدهد و برای کمپرسور های کوچک مانند کمپرسورهای 10 لیتری یا 20 لیتری میتوان از روغن 5 هم استفاده نمود ولی برای کمپرسورهای 50 لیتری به بالا تا کمپرسور های 500 لیتری و بیشتر همان روغن 10 لازم میباشد.
کدام کمپرسور باد خارجی بهتر است؟ | راهنمای خرید
وصل شدن فیلتر هوای داخلی
در همه کمپرسور های بادی متفاوت جهت فشرده کردن هوا لازم است از بیرون کمپرسور هوا مکش به داخل شود. طبیعی است که در فضای اطراف کمپرسور افرادی مشغول رنگ زدن یا کار کارگاهی باشند و از این رو گرد و خاک یا گرد کارگاه وارد مکانیزم سیلندر و پیستون کمپرسور بادی میشود. جهت جلوگیری از وارد شدن آسیب های احتمالی و صدمه نخوردن به کمپرسور، بایستی دری درگاه ورودی هوای دستگاه، فیلتر های مخصوصی نصب شوند.
معمولاً تولیدی های سازنده این نوع دستگاه ها، به همراه کمپرسور های بادی به تعداد سیلندر های هر کمپرسور، فیلتر های مخصوص ورودی دستگاه نیز ارائه میدهند. این فیلتر ها باید پیش از استفاده از کمپرسور، روی ورودی هوای کمپرسور قرار بگیرند. در برخی موارد، این فیلتر ها از پیش روی کمپرسور نصب شده اند و در این صورت میتوانید محفظه اصلی فیلتر هوا را باز کرده و فیلتر را در مخزن پلاستیکی آن مشاهده کنید. در غیر این صورت، فیلتر ها در داخل جعبه دستگاه قرار گرفته شده اند.
بررسی شیر اطمینان روی مخزن کمپرسور هوا
میتوان گفت که کمپرسور های هوا همه دارای یک شیر اطمینان جهت فشار بیش از حد هستند تا در زمان بالا رفتن فشار باد از میزان تعیین شده یا در هنگام ایجاد اختلال، این شیر اطمینان کار کرده و فشار بیش از حد هوا را خالی میکند.
در زمان روشن کردن و نصب کمپرسور باد، برسی این شیر اطمینان اهمیت زیادی دارد و رو قسمت بالایی شیر اطمینان کمپرسور، یک حلقه نصب شده است که میشود به وسیله انگشت آن را بالا کشیده و از درست کار کردن قسمت بالایی آن اطمینان حاصل کرد و در همین حد که قسمت بالایی شیر اطمینان کار را به درستی انجام میدهد و به روش خود حرکت میکند میتوان از آن مطمئن بود.
اگر شیر اطمینان به درستی کار نمیکرد تا زمان برطرف شدن مشکل آن، کمپرسور باد را روشن نکنید.
بررسی شیر تخلیه کمپرسور بادی
به روی همه مخزن های کمپرسور های هوا، یک لوله تخلیه وجود دارد که به روی آن یک سر شیر قرار گرفته است و برای تخلیه آب جمع شده در درون مخزن کمپرسور است و هنگام راه اندازی کمپرسور باید از باز نبودن این شیر مطمئن شد تا موتور پمپ هوا یا پمپ باد بتواند مخزن را پر کند.
در زمان مکش هوای بیرون توسط کمپرسور باد، میزان مشخصی از رطوبت هوا نیز به داخل سیلندر و پیستون وارد میشود که با فشرده کردن هوا این رطوبت تبدیل به آب کمی میشود که در طولانی مدت این آب در پایین مخزن جمع شده و در صورت خالی نشدن این آب مخزن کمپرسور دچار پوسیدگی میشود که برای نگهداری مناسب از کمپرسور باد بهتر است هر چند وقت آب جمع شده داخل مخزن تخلیه گردد.
بعضی از تولید کنندگان در عوض نصب شیر در محل تخلیه آب کمپرسور باد، روی آن یک درپوش قرار میدهند که بهتر میباشد پیش از نصب و روشن کردن کمپرسور هوا پیش از اینکه باد در کمپرسور جمع شود این درپوش را برداشته و در عوض آن یک شیر گازی یا شیر آب به هماره نوار تفلون نصب گردد تا بعداً برای تخلیه آب مخزن نیازی به باز کردن کامل درپوش نباشد و به آسانی با باز کردن شیر تخلیه، آب درون مخزن تخلیه گردد.
شیر خارجی هوای فشرده
جز شیر اطمینان یا شیر تخلیه آب مخزن یک شیر اصلی جهت خارج شدن هوای فشرده یا باد تولید شده به وسیله کمپرسور در روی مخزن قرار دارد که یک شیر گازی هم به روی آن نصب شده است که پیش از روشن کردن و نصب اولیه بهتر است این شیر را بسته و اگر دو راهی، سه راهی یا فیلتری لازم است روی کمپرسور نصب شود ولی به هر حال پیش از نصب و آغاز به کار، این شیر را حتماً ببندید.
نصب کوپلینگ تکی، دو راهی یا سه راهی روی شیر خروجی باد
پس از بستن شیر خارجی هوا که به طور معمول یک شیر گازی عادی است جهت وصل کردن ابزارهای بادی به کمپرسور لازم است تا بتوان شلنگ یا کوپلینگ ابزار بادی را به کمپرسور وصل کرد.
در این میان امکان نصب دو راهی و سه راهی هم روی شیر خروجی کمپرسور هوا وجود دارد تا پیش از نصب و آغاز به کار پمپ هوا بهتر است این اتصالات روی شیر خروجی کمپرسور هوا نصب شود تا پس از روشن کردن بتوان تعداد بیشتری شلنگ یا دستگاه های بادی را به کمپرسور باد وصل کرد و به مکان های دیگر در کارگاه یا لوکیشن برد.
بهتر است به این نکته نیز اشاره شود که برای بستن تمام قطعات و اتصال های پمپ باد مهم است از نوار تفلون استفاده شود تا اتصالات به طور کامل آب بندی شده و نشتی باد نداشته باشد.
برای اتصال دستگاه های بادی به کمپرسور هوا بهترین راه، استفاده از کوپلینگ باد میباشد که به راحتی میتوان شلنگ دارای کوپلینگ را به کمپرسور وصل و باز کرد و همینطور جهت استفاده از شلنگ های گوناگون هم بهتر است از شلنگ هایی که دو طرف آنها دارای کوپلینگ میباشد استفاده کنید تا استفاده از دستگاه های بادی به آسانی امکان پذیر شود و نیازی به باز و بسته کردن بست و شلنگ جهت تغییر ابزار بادی نباشد ولی به هر صورت در هنگام عدم استفاده از کوپلینگ باد میشود از سر شلنگ های بدون کوپلینگ هم استفاده کرد که مانند شلنگ آب و شلنگ گاز به لوله وصل خواهند شد و به کمک یک بست محکم میشود ولی استفاده از این راه، تنها در صورتی درست است که از دستگاه های بادی متعددی استفاده نگردد و به هر شلنگ فقط یک دستگاه بادی وصل شود.
تفاوت بلوور و کمپرسور
لوله کشی باد و نصب کوپلینگ در نقاط دیگر محیط
بعضی اوقات به دلایل متفاوتی مثل صدای زیاد کمپرسور باد یا نیاز به باد در نقاط دیگر محیط، کارگاه یا کارخانه از لوله کشی باد هم استفاده میشود و به کمک لوله های فلزی یا پلیمری باد تولیدی کمپرسور را به نقاط دیگر منتقل میکنند و به راحتی در هر نقطه میشود از ابزار بادی استفاده کرد و نیاز به شلنگ های بلند نمیباشد.
انتقال کمپرسور باد به محیطی دورتر از محل کار و نداشتن آلودگی صوتی توسط کمپرسور و آرامش بیشتر کارکنان و کارگران در زمان کار که البته با ورود کمپرسور های بی صدا به بازار ابزار این مورد هم قابل حل شده است اما به هر صورت کمپرسور های سایلنت هم مقداری صدا تولید میکنند که با این روش این مقدار کم صدا هم قابل رفع میباشد.
نصب کردن فیلتر رطوبت روی کمپرسور بادی
از مهم ترین مواردی که در عمر ابزارهای بادی تأثیر گذار است، عدم ورود رطوبت در مکانیزم داخلی ابزار بادی میباشد و همانطور وجود روغن مرغوب در بیشتر ابزارهای بادی مانند بکس بادی، دریل بادی، چکش تخریب بادی و … به عنوان نمونه اگر حتی مقدار کمی از رطوبت داخل پیستوله رنگ برود و همراه با رنگ روی سطح پاشیده گردد میتواند رنگ را خراب کرده و کیفیت آن را به میان زیادی پایین آورد اما اگر یک فیلتر آب بر روی خروجی کمپرسور نصب گردد، هوای تولیدی بدون هیچ رطوبتی یا با کمترین حد رطوبت داخل ابزار بادی میشود که این طول عمر ابزار بادی را بسیار بیشتر کرده و همینطور کیفیت رنگ کاری را هم به مراتب بالا خواهد برد.
نصب شلنگ هوا روی کمپرسور هوا
از راحت ترین و همینطور مهمترین موارد در استفاده از ابزار های بادی، انتقال هوای فشرده ای میباشد که به کمک کمپرسور تولید شده است و این یا از راه لوله کشی انجام میشود که هزینه بالاتری دارد و باز هم نیاز به شلنگ میباشد، یا از راه شلنگ هوا این امکان است که شلنگ های هوا انواع و شکل و سایزهای گوناگونی دارد ولی مهمترین مورد آن کوپلینگ هوا است که روی دو سر شلنگ باد وصل میگردد و آب بندی و عدم نشتی هوای فشرده شده را ممکن میکند. بهتر است از کوپلینگ های استانداردی استفاده کنید که به تمام دستگاه های بادی وصل میشود و همینطور به کمپرسور بادی هم میتوان آن را وصل نمود.
نصب شلنگ هوا بر روی کمپرسور باد یا پمپ باد
از ساده ترین در عین حال مهمترین موارد در استفاده از ابزار های بادی انتقال باد یا هوای فشرده ای است که توسط کمپرسور تولید شده است و این یا از طریق لوله کشی قابل انجام است که هزینه بیشتری دارد و البته باز هم نیاز به شلنگ است یا از طریق شلنگ باد این امکان وجود دارد که شلنگ های باد انواع و اقسام و سایزهای مختلفی دارد ولی مهمترین قسمت آن کوپلینگ باد است که روی دو سر شلنگ باد متصل میشود و آب بندی و عدم نشتی هوا فشرده را ممکن میسازد. بهتر است از کوپلینگ های استانداردی استفاده نمایید که به تمام ابزارهای بادی متصل میشود و البته به کمپرسور هوا نیز میتوان آن را متصل کرد.
خلاصه مقاله روش تنظیم کمپرسور باد یا هوا
با توجه به نکات گفته شده در این مطلب، میتوانید کمپرسور باد خود را با بهترین شکل ممکن نصب کنید و از کارکرد درست آن مطمئن شوید و طول عمر مفید کمپرسور را افزایش دهید.
ابزارچی، معتبر ترین فروشگاه دستگاه های کارگاهی، ساختمانی، صنعتی ابزار و یراقآلات میباشد که با فروش مستقیم انواع کمپرسور باد با بهترین هزینه و اطمینان از اصل بودن تمام دستگاه ها و محصولات و راهنمایی کامل روش تنظیم کمپرسور باد یا هوا، در خدمت شما همراهان عزیز است. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر برای تعمیر کمپرسور باد خود نیاز به تعمیرگاه معتبر داشتید، حتما به صفحه تعمیرات ابزار در ابزارچی سر بزنید.