در بسیاری از مواقع برای اتصال دو قطعه فلزی به یکدیگر، جوشکاری انجام میشود. برای برقراری چنین اتصالی هم به استفاده از انواع الکترود جوشکاری مانند الکترود 6010 نیاز است. در واقع بدون در اختیار داشتن الکترود مناسب، جوشکاری و اتصال فلزات به یکدیگر امکان پذیر نیست.
هر یک از الکترودهایی که در بازار موجود هستند هم ویژگیهای مختص به خود را دارند. به همین علت هر یک از انواع الکترود مانند مدل 6010 برای انجام یک سری از جوشکاریها مناسب هستند. بر همین اساس ما قصد داریم در این مقاله از وبلاگ ابزارچی به بررسی جزئیات بیشتری از الکترود 6010 جوشکاری بپردازیم.
راهنمای مطالعه
الکترود جوشکاری چیست؟
امروزه برای انجام هر یک از کارهای فنی؛ نه تنها ابزارها و تجهیزات پیشرفتهای در اختیار هستند، بلکه هر یک از آنها نیز در مدلهای متنوع تولید میشوند. در این میان برای اتصال فلزات به یکدیگر، جوشکاری انجام میشود. برای جوشکاری هم به تجهیزاتی مانند الکترود و دستگاه جوش نیاز است. بهتر است بدانید دستگاه جوش یا همان موتور جوش؛ برق مورد نیاز برای جوشکاری را تامین میکند. از طرفی الکترود (سیم جوش) یک میله رسانا است که جریان برق به راحتی از آن عبور میکند. با عبور جریان برق از الکترود؛ حرارت مورد نیاز برای جوشکاری فراهم میشود.
انواع الکترود جوشکاری
توجه داشته باشید در حال حاضر میتوان این تجهیزات را مانند الکترود 6010 بر اساس ویژگیهای مختلفی تقسیمبندی کرد. یکی از این ویژگیها؛ ذوب شدن الکترود یا مقاوم بودن در برابر این فرآیند است. بر همین اساس انواع الکترود در یکی از دو دسته زیر قرار میگیرند:
1. الکترود ذوب شونده (مصرفی)
این نوع از الکترودها برای ایجاد اتصال بین دو قطعه فلزی؛ ذوب میشوند. به همین علت عنوان الکترود مصرفی هم به آنها نسبت داده شده است. بنابراین برای ساخت الکترودهای ذوب شونده از آلیاژهایی استفاده میشود که مقاومت بالایی در برابر حرارت نداشته باشند.
2. الکترود غیر ذوب شونده
این نوع از الکترود که با عنوانهای غیر مصرفی و نسوز هم شناخته میشوند؛ حین عملیات جوشکاری، تغییر حالت نداده و به همان شکل باقی میمانند. دلیل این موضوع هم؛ مقاومت حرارتی بسیار زیاد آلیاژ به کار رفته در تولید الکترودهای نسوز است.
بنابراین هنگام خرید الکترود جوشکاری باید به نکات مختلفی توجه کنید. یکی از مهمترین نکات در خرید الکترود هم؛ ذوب شونده یا نسوز بودن الکترودهاست.
معرفی الکترود 6010
همانطور که گفتیم برای جوشکاری و اتصال فلزات به یکدیگر باید از الکترود استفاده کنید. الکترود هم انواع مختلفی دارد و به یک مدل خاص محدود نیست. یکی از بهترین انواع این تجهیز؛ الکترود 6010 نام دارد که با عنوان E6010 هم شناخته میشود. استفاده از الکترودهای 6010 با ویژگیهای منحصر به فردی که دارند به انجام جوشکارهایی که بر روی زمین و به صورت افقی انجام میشوند، محدود نیستند. بلکه برای جوشکاری در سقف و جوشکاریهای عمودی هم از آنها استفاده میشود. البته قابلیتها، کاربرد و حتی مزیت استفاده از سیم جوش 6010 به این موارد ختم نمیشود. به همین علت هنگام خرید ابزار برای انجام کارهای فنی مختلف باید به تمام ویژگیها و کاربردهای ابزار آلات توجه کنید.
ساختار الکترود 6010
بهتر است بدانید بر خلاف آنچه که اغلب مردم تصور میکنند؛ الکترودها میلههای ساده و عادی نیستند. بلکه امروزه هر الکترود میتواند علاوه بر ساختار اصلی، یک روکش (پوشش) هم داشته باشد. لازم به ذکر است جنس روکش به کار برده شده در ساخت الکترودها با جنس اصلی آنها متفاوت است. از طرفی استفاده از روکش، دلایل مختص به خود و مزایای گستردهای دارد. از جمله مزایای استفاده از انواع روکش الکترود 6010 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- مشخص نبودن جای جوش
- جلوگیری از ورود ناخالصی به درون فلز جوش
- کمک به بهتر انجام شدن فرآیند جوشکاری
- سرد نشدن حوضچه جوش
- تولید دودهای محافظ
- پایداری و ثبات قوس الکتریکی
- هدایت جریان الکتریسیته در قوس جوشکاری
- اکسیژنزدایی از فلز جوش
- فراهم کردن امکان کنترل جریان برای ذوب شدن
- به حداقل رساندن پاشیدگی
- افزایش رسوب فلز جوش
با توجه به مزایای گسترده الکترودهای روکش دار، امروزه میزان استفاده از الکترودهای بدون روکش به صورت چشمگیری کاهش یافته است.
جنس بدنه الکترودهای جوشکاری
در حال حاضر جنس هر یک از انواع الکترودهای موجود در بازار، یکی از موارد نامبرده در ادامه مطلب است:
- غیر فلزی (گرافیت)
- فولادی
- چدنی
- فولاد پر کربن
- آهنی
بنابراین هنگام خرید الکترود باید جنس آن را در نظر بگیرید. دلیل این موضوع هم به میزان مقاومت آنها در برابر حرارت و چند نکته دیگر مربوط است.
جنس روکش الکترودهای جوشکاری
بهتر است بدانید جنس روکش هر یک از الکترودهایی که تولید میشوند، با جنس بدنه آنها متفاوت است. بر همین اساس روکش الکترودهای مختلف میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- اکسیدی
- اسیدی
- سلولزی
- قلیایی
- روتیلی (روتایل)
- روتیلی با پودر آهن
بر همین اساس الکترودهای 6010 نوعی الکترود سلولزی محسوب میشوند. با توجه به اینکه هر یک از انواع الکترود هم ویژگیهای مختص به خود را دارند؛ با اطلاع از پاسخ سوال تفاوت الکترود 6010 و 7018 در چیست؟ بهتر میتوانید الکترودهای مورد نیاز را انتخاب کنید. در غیر این صورت الکترودهای خریداری شده کارایی لازم را برای جوشکاری سطحها و قطعات مورد نظر نخواهند داشت.
ویژگی های الکترود جوشکاری 6010
بدون شک انجام فرآیند جوشکاری بدون وجود الکترود امکان پذیر نیست. البته تا زمانی که با ویژگیهای انواع الکترود آشنا نباشید هم نمیتوانید الکترود مناسب را انتخاب کنید. به همین علت در ادامه مطلب به بررسی ویژگیهای الکترود 6010 میپردازیم:
1. تولید دود
حدود 30 درصد از ساختار سیم جوش 6010 را سلولز تشکیل میدهد. از طرفی با سوختن سلولز، لایه دود تشکیل شده مانع از ورود سایر انواع دود به حوضچه جوش خواهد شد. به این ترتیب جوشکاری در فضای باز با الکترود 6010 به بهترین نحو انجام میشود.
2. تولید سرباره
درست است که هنگام جوشکاری با الکترودهای 6010 سرباره تولید میشود، ولی چند نکته مهم نیز در این مورد وجود دارد:
- میزان سرباره الکترودهای 6010 بسیار کم است.
- سرباره این الکترودها سبک است.
- جدا کردن سرباره حاصل از الکترود 6010 بسیار آسان است.
به این ترتیب میتوانید بدون وجود نگرانی از بابت تولید بیش از حد سرباره از الکترودهای 6010 استفاده کنید.
3. نیاز به رطوبت
بهتر است بدانید الکترودهای 6010 نباید به صورت کامل خشک باشند. بلکه وجود 3 درصد رطوبت در ساختار این الکترودها ضروری است. در غیر این صورت در کمترین زمان ممکن میسوزند و جوش از بین خواهد رفت. از طرفی مرطوب شدن بیش از حد این الکترودها نیز مضر است. بنابراین محیط نگهداری از آن ها باید به دور از وجود رطوبت بیش از حد یا برخورد آب و باران باشد.
4. نوع جریان مورد نیاز
الکترودهای 6010 برای جوشکاری مستقیم قطب معکوس (الکترود مثبت) مناسب هستند. به همین علت برای استفاده از این الکترودها به جریان مستقیم (DC) نیاز است. به طور کلی از نظر نوع جریان مورد نیاز؛ الکترود 6010 نوعی الکترود یکسو با قطب مثبت محسوب میشود. برای تبدیل جریان و تولید جریان مستقیم هم باید به فکر خرید اینورتر مناسب و کارآمد باشید. از جمله دیگر ویژگیهای E6010 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قدرت نفود الکترود E6010 بسیار زیاد است.
- این نوع الکترود برای جوشکاری سطحهای رنگ شده و همچنین زنگ زده مناسب است.
- از الکترودهای 6010 برای جوشکاری فلزات نرم استفاده میشود.
- الکترودهای 6010 به جریان با ولتاژ بالا نیاز دارند.
بنابراین با در نظر داشتن این ویژگیها و همچنین آشنایی با الکترود جوشکاری 7018 و کاربرد آن میتوانید بهترین الکترود را انتخاب کنید.
کاربرد الکترود 6010
درست است که به طور کلی از انواع الکترود برای جوشکاری استفاده میشود، ولی در این مورد تفاوتهایی هم وجود دارد. در واقع وجود ویژگیها و قابلیتهای متفاوت هر یک از انواع الکترود باعث شکلگیری کاربردهای متنوع میشود. متاسفانه برخی افراد بدون توجه به این موضوع نسبت به خرید عمده ابزار اقدام میکنند. در نهایت با ناکارآمد بودن تجهیزات خریداری شده مواجه خواهند شد. به همین علت در ادامه مطلب به بررسی کاربردهای الکترود 6010 میپردازیم:
- قابلیت استفاده در جوشکاریهای مستقیم قطب معکوس را دارد.
- جهت جوشکاری مخزنهای ذخیره، بدنه کشتی و ساختمانها انتخاب میشود.
- برای جوشکاری فلزات نرم و گالوانیزه یک انتخاب مناسب است.
- جهت اتصال فولادهای کم کربن تا متوسط مورد استفاده قرار میگیرد.
- یکی از بهترین گزینهها برای جوشکاری سطحهای عمودی و سقف محسوب میشود.
به این ترتیب میتوانید با در نظر گرفتن جنس سطحی که قصد جوشکاری آن را دارید، یک الکترود مناسب خریداری کنید.
مزایای استفاده از الکترود 6010 در جوشکاری
بدون شک استفاده از انواع الکترود برای جوشکاری، دارای مزایای مختلفی است. مزایای استفاده از الکترودهای مختلف هم به ویژگیهای آنها مربوط است. توجه داشته باشید زمانی از مزایای الکترود 6010 و سایر انواع الکترود بهرهمند خواهید شد که الکترود مناسب را انتخاب کنید. بر همین اساس در ادامه مطلب به بررسی مزایای استفاده از الکترود جوشکاری 6010 میپردازیم:
- جلوگیری از ورود دودهای محیطی به حوضچه جوش
- انجماد یکنواخت فلز جوش
- ایجاد قوس الکتریکی مناسب
- جوشکاری سطحهای زنگ زده و رنگ شده به بهترین نحو
- تولید سرباره کم، سبک و جدا شونده
- جوشکاری بدون بریدگی
- مرطوب شدن مناسب و کافی حوضچه جوش
بنا به توضیحات گفته شده؛ الکترود E6010 یکی از بهترین انواع الکترود محسوب میشود. البته الکترودهای 6010 قابلیتهای منحصر به فردی در جوشکاری سقف و سطحهای عمودی دارند.
نکات ایمنی برای استفاده از الکترود 6010
برای بهتر انجام دادن هر کار فنی و به نتیجه رسیدن آنها باید به نکات ایمنی مرتبط با همان کار توجه کنید. بدون شک رعایت نکردن نکات ایمنی حین جوشکاری با الکترود 6010 احتمال ناتمام ماندن کار و ایجاد آسیبهای جسمی را افزایش میدهد. بنابراین بهتر است برای کار با الکترودهای 6010 به نکات ایمنی زیر توجه کنید:
- حتما از ماسک و دستکش جوشکاری استفاده کنید.
- حین جوشکاری و کوتاه شدن اندازه الکترود باید فاصله مناسب با سطح مورد نظر را حفظ کنید.
- تمیز کردن سطح قبل از جوشکاری با الکترودهایی به غیر از 6010 توصیه میشود.
- تنظیم ولتاژ مورد نیاز برای جوشکاری با هر نوع الکترودی ضروری است.
- بدون تمرین کردن با سطحهای کوچک به سراغ جوشکاریهای گسترده و مهم نروید.
در نظر داشته باشید رعایت نکات ایمنی باعث جلوگیری از ایجاد ضررهای مالی و جانی خواهد شد. بنابراین نباید از توجه به آنها غافل باشید.
کلام آخر
برای اتصال محکم صفحات و قطعات فلزی به یکدیگر از روشهای مختلفی استفاده میشود. پیچکاری و جوشکاری از جمله بهترین راهکارها برای اتصال فلزات به یکدیگر هستند. در این میان برای جوشکاری به تجهیزاتی مانند الکترود و دستگاه جوش نیاز است. الکترود یک میله رسانا است که در جنسهای مختلف تولید میشود. البته بر روی این میله ممکن است یک روکش هم قرار بگیرد.
لازم به ذکر است وجود روکش در الکترودهای جوشکاری از مزایای مختلفی برخوردار است. در این میان الکترود 6010 یکی از بهترین الکترودهای سلولزی محسوب میشود. الکترودی که برای جوشکاری سقف و سطحهای عمودی، یک انتخاب مناسب است. با توجه به ویژگیهای متنوع الکترودهای 6010 و سایر انواع این تجهیز، میتوانید از توضیحات محصولات سایت ابزارچی استفاده کنید.