کاربرد فرز انگشتی و مینیاتوری
  • دستگاه فرز، یکی از محصولاتی است که امروزه استفاده زیادی در صنعت داشته و بسیاری از مشاغل مانند آهنگری، نجاری و حکاکی به آن نیاز دارند. این وسیله، انواع مختلفی دارد که طبیعتاً هرکدام دارای کاربرد متفاوتی هستند.
    فرز ازجمله ابزارهایی به حساب میاید که برای کار نیاز به برق دارند. یکی از مهم‌ ترین فرز های برقی، فرز انگشتی است که وزن کمتری نسبت به باقی فرز ها دارد و برای کار های ظریف‌تر و یا کار های هنری مثل طراحی، مجسمه سازی و حکاکی قابل ‌استفاده است.
    هدف این مقاله، مروری بر کاربرد و تفاوت فرز انگشتی و مینیاتوری است که توسط ابزارچی جهت راهنمایی شما آماده شده است.

    بهترین مارک ها و مدل فرز انگشتی

    انواع دستگاه فرز

    انواع فرز

    دستگاه فرز انگشتی

    فرز از مهم ‌ترین ابزارها در صنایع به حساب می ‌آید. فرز انگشتی که یکی از انواع فرز است، یک وسیله سبک و نسبتاً کوچک است که با اتصال به برق کار کرده و با وجود دقت زیاد این وسیله، کار با آن هم راحت است. این وسیله یکی از انواع فرز های برقی کوچک، دستی و کاربردی به حساب میاید. فرز انگشتی به کمک برق کار می ‌کند و دارای یک اسپیندل چرخشی می ‌باشد. این ابزار، به وسیله مجموعه‌ ای از چند چرخ دنده و یک موتور کوچک کار می ‌کند که به این صورت شفت مهم ابزار شروع به چرخیدن می‌ کند.
    در زمان خرید این وسیله، لازم است که به مواردی مانند سرعت فرز انگشتی، توان موتور آن و اندازه کولت، توجه کنید. سرعت کار فرز انگشتی با حساب دور در دقیقه معلوم میشود.

    آموزش منبت کاری با فرز انگشتی | انواع فرز منبت کاری

    دستگاه فرز مینیاتوری

    این مدل فرز هم از انواع فرز های انگشتی است که دقت بیشتر و ظرافت عملکرد بالاتری نسبت به فرز های انگشتی دارد. فرز مینیاتوری، کوچک ‌ترین نوع فرز ها به حساب میاید. از این فرز می ‌توان جهت کار در حوزه حکاکی، منبت کاری، برش ‌های جزئی و سوراخ کاری، استفاده کرد.
    وزن این نوع فرز کم بوده و همین موضوع، حمل کردن این ابزار را راحت کرده و آن را به یک ابزار کاربردی در پروژه‌ ها و مشاغل مختلف تبدیل کرده است. به کمک این ابزار کوچک، می ‌توان سوراخ کاری ریز و طراحی ‌های حساس را هم انجام داد.

    انواع فرز انگشتی و کاربرد آن | موارد استفاده و راهنمای خرید

     

    دستگاه فرز دارای انواع دیگری هم می ‌باشد که می ‌توان به آور فرز نجاری و دستگاه فرز آهنگری و سنگبری اشاره کرد. آور فرز نجاری، همانطور که از اسمش پیداست، مخصوص کار در نجاری و جهت طراحی روی دکور خانه و اشیا چوبی است.
    دستگاه فرز آهنگری و سنگبری دارای یک قطعه بزرگ چرخنده جهت برش و سایش است. این نوع فرز از مهم‌ ترین نوع فرز های بازار به شمار می‌ آید.

    کاربرد فرز انگشتی چیست؟

    فرز انگشتی

    فرز انگشتی در صنایع مختلفی جهت پولیش، برش کاری، صیقلی کردن، قالب سازی، منبت کاری و کار های ظریف مانند نجاری کاربرد دارد. این وسیله قدرت موتور بالا و ظاهر خوبی داشته. این ویژگی ‌ها باعث شده است که در کار های ظریف هنری با چوب و پلاستیک و فلز هم کاربرد داشته باشد.
    قسمتی که باعث برش می ‌شود به کمک کولت نصب شده که برخی از آن ‌ها قادر هستند با سرعت ۳۰۰۰ دور در دقیقه هم بچرخند. مته فرز انگشتی با سرعت بالایی کار می ‌کند و هدف کار با آن، تراشیدن قسمتی از انواع قطعات است که از جنس ‌های مختلف مثل فلز، سنگ یا چوب می ‌توانند باشند.

    بهترین مارک ها و مدل های مینی فرز

    موارد زیر، از جمله کاربردهای فرز انگشتی در صنعت هستند:

    • طرح زدن روی شیشه و کریستال و پلاستیک
    • کاربرد در طراحی روی تخم پرندگان
    • ساب زنی و سنگ زنی
    • ساخت انواع تندیس و مجسمه
    • ساییدن زنگار های روی قطعات آهنی، فلزی و فولادی
    • از بین بردن رنگ اتومبیل ‌ها
    • بریدن قطعات گران قیمت مانند طلا
    • برش زدن قطعات مختلف
    • باز کردن لبه لوله ‌ها
    • برش زدن ورقه ‌های چوبی، فلزی و پی وی سی
    • سنگ زنی فلز
    • درست کردن طرح ‌های مختلف به روی قطعات با جنس متفاوت
    • جلا دادن فلزات و طلا جواهرات
    • برای ناخن کاری در آرایشگاه ‌های زنانه و تراش ناخن
    • تراش دادن انواع چوب و ام دی اف و معرق کاری
    • تمیز کردن سوپاپ خودرو
    • باز کردن درز و سوراخ‌ ها

    کاربرد فرز مینیاتوری چیست؟

    روی این فرز هم مانند فرز انگشتی، سری ‌های مختلفی قابل نصب بوده و در هر مکانی قابل استفاده هستند.

    • زنگ زدایی فلزات
      یکی از مهم ‌ترین کاربردهای فرز مینیاتوری، استفاده جهت برطرف کردن زنگ زدگی روی فلزات است که با قرار دادن سری فرچه سیمی قابل انجام است.
    • حکاکی
      همانطور که گفته شد، فرز های مینیاتوری دارای وزن و اندازه کوچکی هستند. از این رو این فرز ها برای کار های حساس و هنری که نیاز به دقت زیادی دارند، مانند حکاکی و مجسمه سازی، کاربردی هستند. فرز های مینیاتوری را به عنوان فرز حکاکی هم می‌شناسند که توسط آن، کار روی سطوح با جنس ‌های متفاوت مانند سنگی، فلزی و چوبی هم راحت می‌شود.
    • برش دادن قطعات
      این محصول به دلیل سرعت گردش و برندگی، به کمک سری مناسب می‌تواند جهت برش زدن قطعات و سطوح مختلف هم استفاده شود. به عنوان نمونه، از مته با سر صاف، برای قطعه قطعه کردن سطوح چوبی استفاده می‌شود.
    • صیقل دادن
      سنباده کردن و صیقل دادن سطوح متفاوت و کوچک هم از دیگر کاربردهای فرز مینیاتوری است. این استفاده بیشتر در طراحی دکور و سنباده کردن سطوح با ساختار رزین اپوکسی به چشم می‌آید.
      از دیگر موارد استفاده از فرز مینیاتوری که احتمال دارد دیده باشید، خرید آن جهت کار کاشت و صافی ناخن دست است که امروزه مشتریان مخصوص خود را دارد.
    • طراحی روی شیشه
      از دیگر استفاده‌ های فرز مینیاتوری، طراحی روی شیشه و تراش دادن آن است که کار بسیار حساسی بوده و توسط افراد باتجربه انجام می ‌شود. در نظر داشته باشید که از مته‌ های دیگر برای این قبیل کار ها اصلاً نباید استفاده کرد و بهترین نوع فرز مینیاتوری جهت کار روی شیشه، مته ‌های الماسه است.
    • تیز و برنده نمودن اجسام
      از این ابزار کاربردی، می ‌توان جهت تیزتر کردن ابزاراتی مانند چاقو و اره و کارد استفاده کرد. برای این کار، دیسک کوچکی روی کولت فرز مینیاتوری قرار می ‌دهند و روی قسمت مورد نظر می‌کشند.
    • سوراخ کردن سطوح
      از دیگر موارد استفاده این ابزار مهم، درست کردن سوراخ‌ های مختلف روی سطوح با جنس متفاوت است. از این لحاظ، فرز مینیاتوری شبیه به دریل‌ های کوچک است.

    همانطور که خواندید، این نوع فرز مانند فرز انگشتی کاربردهای زیادی دارد که برای بقیه موارد استفاده از آن می‌توان نمونه ‌های زیر را هم ذکر کرد:

    • طراحی روی طلا و جواهر سازی
    • مجسمه سازی
    • ساخت قالب
    • کار های درمانی و زیبایی مانند دندان پزشکی
    • ساخت تجهیزات الکتریکی مختلف
    • ساخت وسیله ‌ها و ماکت‌ ها با جنس متفاوت

    انواع فرز مینیاتوری

    فرز مینیاتوری

    فرز های مینیاتوری از لحاظ نحوه دریافت انرژی برای کار انواع مختلفی دارند که در ادامه برسی می ‌کنیم:

    فرز مینیاتوری شارژی

    این وسیله با کمک یک باتری که داخل آن تعبیه شده است کار می‌ کنند؛ بنابراین واضح است که این دستگاه به برق نیاز ندارد و در هر محیطی قابل حمل و استفاده هستند. این مدل فرز های مینیاتوری، به دلیل داشتن باتری بزرگتر، وزن بیشتری داشته و دور موتور کمتری دارند. این نوع فرز ها، بهترین نوع فرز جهت حکاکی به شمار می‌آیند.

    فرز مینیاتوری برقی

    این فرز، برعکس فرز شارژی، فاقد باتری بوده و به دلیل استفاده از برق به طور ثابت، مخصوص استفاده در کارگاه‌ ها و محیط‌ های گوناگون دارای برق شهری می‌باشد. از مزایای فرز مینیاتوری برقی، وزن کمتر آن و داشتن دو موتور بیشتر است که برای کار های حرفه ‌ای و سنگین استفاده می‌شود.

    فرز مینیاتوری پدالی

    فرز های مینیاتوری پدالی، همانطور که از اسمش پیداست، دارای یک پدال است که زیر پای فرد قرار می‌گیرد. این ابزار باید روی میز قرار بگیرد و به پدال زیر میز وصل باشد.
    از نکته‌ های مثبت استفاده از این محصول، آسانی کار با آن است و این قابلیت را به شما می‌دهد که به طور طولانی از آن بهره ببرید. فرز های مینیاتوری پدالی بیشترین کاربرد را در دندانپزشکی دارند.

    فرز مینیاتوری خرطومی

    این فرز ها با اتصال به منبع اصلی، در صنعت دندان ‌سازی نقش مهمی دارند. از ویژگی ‌های خوب استفاده از این فرز هم می ‌توان به راحتی کار با آن، طول عمر و کیفیت بالا و توانایی استفاده از آن در زمان ‌های مختلف، اشاره کرد.

    تفاوت فرز انگشتی و مینیاتوری

    تفاوت فرز انگشتی و مینیاتوری

    ازجمله مطالبی که قصد داشتیم در این مقاله ارائه دهیم، تفاوت فرز انگشتی و مینیاتوری است.
    این دو ابزار، جدا از کاربرد مشابه، ظاهری شبیه به هم نیز دارند اما نباید با هم اشتباه گرفته شوند. در ادامه تفاوت‌ های عمده این دو ابزار را برسی می ‌کنیم:

    1. اندازه و وزن
      اولین تفاوت این دو محصول که به چشم می آید، تفاوت در اندازه و سنگینی آنهاست. درواقع فرزهای مینیاتوری هم نوعی فرز انگشتی به حساب میایند که در اندازه باهم متفاوت هستند. فرز مینیاتوری دراری اندازه و وزن بیشتری است و اندازه کولت، وزن و نیروی موتور آن‌ها با توجه به مدلشان با هم متفاوت است.
    2. کاربرد
      احتمالاً مهم ‌ترین دلیل تمایز این دو وسیله، تفاوت در کاربرد آنهاست که باعث می‌شود در کار های مختلفی استفاده شوند. با در نظر گرفتن این نکته که فرز مینیاتوری ظرافت قابل توجهی نسبت به فرز انگشتی دارد، در مشاغل حساس مثل معرق کاری و حکاکی و مجسمه سازی های ظریف که سری‌ های کوچک ‌تری روی آن قرار می‌گیرد، استفاده می‌شود.
    3. توان موتور فرز
      تفاوت دیگر این دو فرز، توان آنهاست. موتور این دو وسیله اهمیت بالایی دارند چون این مسئله تعیین می‌کند این ابزارها توان کار در چه موقعیت‌ هایی را دارند. به وسیله موتور ابزار این امکان وجود دارد نیروی لازم به آرمیچر برسد تا شروع به چرخیدن کند. طبیعی است که فرز انگشتی، موتور قوی ‌تری نسبت به فرز مینیاتوری داشته باشد.
    4. تیغه
      معمولاً تیغه های روی فرز انگشتی، قوی‌ تر از تیغه‌ های مدل مینیاتوری است و برای کار های سنگین‌ تر استفاده می‌شوند، درحالی که فرز مینیاتوری بیشتر در طراحی یا موارد نیاز به ظرافت بیشتر، کاربرد دارد.
    5. سرعت چرخش
      از مهم ‌ترین موارد قابل توجه برای خرید وسیله‌ های چرخشی، میزان سرعت آنهاست. این دو فرز هم در این دسته ابزار قرار می‌گیرند و سرعت چرخش آنها باعث می‌شود که کار مورد نظر در زمان کمتری انجام شود. از جایی که قدرت موتور فرز انگشتی بیشتر از فرز مینیاتوری است، طبیعی است که سرعت چرخش آن نیز بیشتر باشد.
    6. اندازه کولت و سه نظام
      به دلیل تفاوت در اندازه این دو ابزار، کولت و سه نظام آن‌ها هم به همین ترتیب اندازه متفاوتی دارند. فرز مینیاتوری به دلیل اندازه کمتر، کولت و سه نظامی با قطر کمتر دارد که احتمالاً از مزیت ‌های آن به حساب بیاید و از این رو در مشاغل حساسی مانند دندان پزشکی، استفاده بیشتری داشته باشد.

    فرز مینیاتوری بهتر است یا انگشتی؟

    این دو ابزار برتری خاصی نسبت به یک دیگر نداند و صرفاً به دلیل تفاوت‌ های خود در مشاغل مختلفی قابل استفاده هستند. به عنوان مثال، همانطور که بالا گفته شد، جهت صیقل دادن سطوح و فلزات سخت، از فرز انگشتی و در کار هایی که جنبه زیبایی دارند مانند حکاکی و مجسمه سازی های ظریف و ناخن کاری، از فرز مینیاتوری استفاده می‌شود.

    سخن پایانی با ابزارچی

    در این مطلب، کاربرد و تفاوت فرز انگشتی و مینیاتوری را مطالعه کردیم فهمیدیم هرکدام در برای چه کار هایی خریداری می‌شوند. جهت انتخاب فرز انگشتی و فرز مینیاتوری برای هدف کاری خود، باید ابتدا به انتظاری که از این محصولات دارید و حجم کار مورد نظرتان دقت کنید.

    ابزارچی همواره در تلاش است که پاسخ گوی سؤال‌ های شما در زمینه ابزارآلات صنعتی بوده و بهترین محصولات برای کار شما را معرفی کند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳ رای