کاربرد جک ماشین در بالا بردن انواع ماشین ها، وسایل نقلیه و اجسام سنگین میباشد. در میان انواع جک، جک های روغنی که به آنها جک هیدرولیکی هم گفته میشود، قدرت بیشتری به نسبت جک های دیگر دارند و کاربرد آنها اکثراً در صنایع گوناگون مانند ساخت و ساز و خودرو میباشد.
یکی از رایج ترین مشکلات جک های هیدرولیکی، ایجاد هوا در مخزن روغن آنها میباشد. این موضوع، میتواند به دلیل های متفاوتی مثل ورود هوا در زمان تعویض روغن هیدرولیک، تعویض قطعات داخلی جک و غیره ایجاد شود.
در این مقاله که توسط ابزارچی آماده شده است، قصد داریم روش هواگیری جک روغنی را آموزش داده و بررسی کنیم.
راهنمای مطالعه
کاربرد جک چیست؟
جک یک نوع ابزار است که جهت بالا بردن یا بلند کردن ماشین یا وسایلی با وزن بالا در استفاده روزمره یا در صنایع مختلف استفاده میشود.
زمانی که نیاز است ماشین از زیر برسی شود یا نیاز به پنچرگیری داشته باشد، از جک استفاده میشود؛ بنابراین بهتر است در زمان سفر یا رانندگی های بین شهری این وسیله را به همراه داشته باشید.
تفاوت جک پالت و استاکر | انواع و نحوه کار
اما اینکه چرا جک های هیدرولیکی به جک روغنی نیز معروف هستند، ساختار و عملکرد این جک به این شکل میباشد که روغن در یک استوانه کوچک تحت فشار یک نیرو خارجی قرار خواهد گرفت و چون روغن آن غیر قابل تراکم است، به استوانه بزرگ منتقل می گردد و به پیستون استوانه بزرگ نیرو وارد می کند و باعث بالا بردن بار می گردد.جک روغنی،بسته بر شکل استفاده، دارای انواع مختلفی از نظر قطر،طول،وزن می باشند.این نوع جک مکانیزم ساده ای دارد ولی چون در حجم کوچک قدرت زیادی را ایجاد می کنند و در عین حال سرعت قابل کنترل دارند، بسیار پر استفاده هستند.جک روغنی دارای یک دسته اهرم است که باعث بیشتر شدن نیروی محرک می گردد.
جک هیدرولیکی روغنی چیست؟
این مدل جک که کاربرد زیادی هم دارد، دارای دو قسمت و حجم کوچکی است. اندازه کوچک جک هیدرولیکی، یک مزیت محسوب شده و حمل آن را راحت میکند.
جک روغنی، یک سر پیچی دارد که مقدار بلند شدن ابزار از زمین را مشخص میکند.
قسمت قرار گرفته شده در زیر ماشین، به دلیل برجستگی هایی که دارد، خطر استفاده از آن را کاهش میدهد.
جک هیدرولیک یا روغنی در اکثر مواقع برای بلند کردن ماشین های نقلیه با وزن های مختلف کاربرد دارند.
ساختار جک های هیدرولیکی
در جکهای هیدرولیکی، از روغن هیدرولیک جهت بالا بردن بار و وسیله نقلیه و خودرو استفاده میشود. در مکانیزم درونی این دستگاه، دو مخزن کوچک و بزرگ با سطح مقطع متفاوت وجود دارد. وقتی که فرد به کمک اهرم قرار گرفته در دستگاه به جک روغنی نیرو وارد میکند، روغن هیدرولیک موجود داخل مخزن کوچک آن، به مخزن بزرگ انتقال یافته و به پیستون های این مخزن فشار وارد میکند تا باعث بالا بردن بار یا وسیله نقلیه مورد نظر شود.
همه جکهای هیدرولیکی، دارای مخزن روغن هیدرولیک میباشند که روی این مخزن یک پیچ هواگیری جهت تخلیه هوای آن وجود دارد. روغن هیدرولیک، ماده ای فاقد تراکم میباشد تا بتواند نیروی به وجود آمده در جک را حرکت دهد. از طرفی دیگر، مولکول هوا تراکم بالایی دارد. از همین روی، هنگامی که در مخزن روغن هیدرولیک، هوا ایجاد شود، فرآیند بالا و پایین رفتن دستگاه به درستی منظم و آرام انجام نشده و روغن به آسانی نمیتواند داخل سیلندر در حال نوسان باشد؛ بنابراین، حتماً باید گاهی اوقات از نبود هوا در جک روغنی اطمینان حاصل کرده و آن را بررسی کنیم. در ادامه قصد داریم با کمک راهنمایی های تیم ابزارچی به روش هواگیری جک روغنی بپردازیم.
روش هواگیری جک روغنی
جک را زیر فشار مناسب قرار دهید
لازم است بدانید که جک روغنی مورد استفاده از نوع پیچ هواگیری میباشد. هرچند برای آسان شدن هواگیری، در بعضی از جکهای هیدرولیکی، در عوض پیچ از شیر هواگیری استفاده شده است. برای هواگیری جک روغنی، به ترتیب زیر عمل میکنیم.
پیش از مراحل، ابتدا از محکم بودن پیچ هواگیری جک مطمئن باشید. پس از آن جک را به زیر یک وسیله نه چندان سنگین برده و تا جایی که امکان دارد، بار مورد نظر را بالا ببرید تا جک تحت فشار نسبی قرار بگیرد.
در ادامه، مراحل زیر باید طی شود:
- هواگیری قسمت جلویی پیستون جک روغنی، باید موقع Extend شدن جک و هواگیری قسمت پشت پیستون جک روغنی باید موقع Retract شدن انجام گیرد.
- برای قسمت جلو پیچ پورت تخلیه درپوش و برای قسمت پشت پیستون، پیچ پورت تخلیه درپوش انتهایی، مقداری باز میشود.
- نخست هوای موجود بیرون رفته و بعد از تخلیه کامل، روغن آغاز به نشتی میکند که باید در این زمان پیچ بسته شود.
- پروسه فوق، برای چندین بار، برای قسمت جلو و عقب پیستون تکرار خواهد شد تا هیچ هوایی در داخل باقی نماند.
در بعضی جکها و به جهت آسان تر شدن مراحل هواگیری، بر روی پورت تخلیه، به جای پیچ از شیر هواگیری استفاده میشود.
اگر موقع هواگیری، جک تحت فشار نباشد، این امکان وجود دارد که هوا کاملاً بیرون نرفته و فرآیند هواگیری به طور کامل صورت نگیرد. البته این به معنای فشار بیش از حد آوردن به جک نیست؛ چرا که حمل کردن بار زیاد در زمان باز بودن پیچ هواگیری میتواند به دستگاه صدمه بزند.
پیچ هواگیری را باز کنید
در زمانی که جک تحت بار نسبی است، به کمک آچار، پیچ هواگیری را مقداری باز کنید تا ترکیب هوا و روغن به آهستگی بیرون رود. پیچ را تا زمانی که هوا به صورت کامل خارج شود، نمیبندیم. پس از خارج شدن کامل هوا و خارج شدن کمی روغن خالص، پیچ هواگیری را کاملا محکم کرده و جک را پایین بیاورید. برای اطمینان از هواگیری کامل جک روغنی، مراحل بالا را چند مرتبه تکرار کنید.
این امکان وجود دارد که هوا به راه های مختلفی مختلفی نظیر کاویتاسیون، de-Aeration روغن یا حتی زمان مونتاژ یک جک، داخل آن راه یابد.
ایجاد هوا در جک روغنی، جز سرعت بخشیدن به فرآیند اکسیداسیون روغن هیدرولیک، باعث عملکرد اسفنجی و عدم کنترل صحیح حرکت جک میشود.
به منظور تخلیه هوای محبوس شده، پورت تخلیه اضطراری بر روی درپوش انتهایی و همینطور درپوش راهنما تعبیه میشود که توسط یک پیچ مسدود شدهاند.
سؤالات متداول
- دلیل ایجاد شدن هوا در محفظه جک های هیدرولیک روغنی چه میباشد؟
به وجود آمدن هوا در این دستگاه، به دلایل متفاوتی مثل وارد شدن هوا در زمان تعویض روغن هیدرولیک، عوض کردن قطعه های داخلی جک هیدرولیک و… میتواند رخ دهد.
- ایجاد هوا در جک های روغنی میتواند باعث بروز چه مشکلاتی شود؟
به وجود آمدن هوا درون مخزن جک روغنی، موجب انجام نشدن فرایند بالا و پایین رفتن دستگاه به درستی شود. به همین دلیل، روغن به آسانی نمیتواند داخل سیلندر حرکت کند؛ بنابراین بایستی جک هیدرولیکی هرچند مدت یکبار هواگیری بشود.
روش کار با جک روغنی | ساختار جک هیدرولیکی
خلاصه مقاله
جک روغنی، یا به عبارتی جک هیدرولیکی، جهت بلند کردن وسایل نقلیه، در کار هایی از قبیل ساختمان سازی و در مشاغل سنگین تر در پالایشگاه ها و حفاری های مختلف استفاده می شود.جک های هیدرولیکی، امروزه کاربرد کم تری پیدا کرده اند اما همچنان به عنوان یک وسیله پراستفاده در خودروها به ویژه در خودروهای سنگین می باشند.
ما در این مطلب، روش هواگیری جک روغنی را به زبانی راحت تر آموزش دادیم. فروشگاه ابزارچی بهعنوان بزرگترین و معتبر ترین فروشگاه ابزارآلات و یراق آلات بازار ابزار ایران، انواع جک های ماشین شامل جکهای روغنی و سوسماری و غیره را در اندازه ها و وزنهای متفاوت به فروش میرساند تا از این طریق، کاربران مختلف بتوانند از آنها استفاده کنند. جهت تهیه هریک از این ابزار میتوانید به فروشگاه معتبر ابزارچی در حسن آباد و مراجعه کنید و یا با از سایت این شرکت، به صورت آنلاین خرید کنید. اگر برای تعمیر و روغن کاری جک روغنی خود نیاز به کمک دارید، حتما در صفحه تعمیرات ابزار و یراق آلات ابزارچی سفارش تعمیر خود را ثبت کرده تا در اسرع وقت مشکل شما رفع شود.