زمانی که تعداد مدلهای یک ابزار فنی افزایش مییابد؛ انتخاب هم برای خریداران سخت میشود. برای مثال تا زمانی که از تفاوت الکترود 6010 و 7018 مطلع نباشید، انتخاب یک الکترود مناسب امکان پذیر نخواهد بود. از طرفی هر یک از انواع الکترودهای 6010 و 7018 دارای یک سری ویژگی خاص هستند.
همین ویژگیها نیز هر یک از آنها را برای جوشکاری سطحهای مختلف، کارآمد میکند. بنابراین تکنسینهای جوشکاری باید با ویژگیهای انواع الکترود و تفاوت آنها با یکدیگر آشنا باشند. بر همین اساس ما قصد داریم در این مقاله از وبلاگ ابزارچی به بررسی جزئیات بیشتری از تفاوت الکترود 6010 و 7018 بپردازیم.
راهنمای مطالعه
الکترود چیست؟
برای اینکه دو قطعه فلزی به یکدیگر جوش بخورند باید از الکترود استفاده کنید. الکترود یک میله هادی و رسانا است که جریان برق را به خوبی عبور میدهد. با عبور جریان برق از الکترود هم حرارت لازم برای ایجاد حوضچه جوش فراهم خواهد شد. بهتر است بدانید در حال حاضر انواع مختلفی از الکترود تولید میشوند که هر کدام ویژگیهای مختص به خود را دارند.
در این میان دو مورد از الکترودهای کاربردی؛ الکترود 6010 و 7018 هستند. با اطلاع از تفاوت الکترود 6010 و 7018 هم میتوانید الکترود مناسب را انتخاب کنید. از طرفی باید بدانید هر یک از انواع الکترود را میتوان بر اساس ویژگیهای زیر دستهبندی کرد:
- میزان مقاومت در برابر حرارت (ذوب شدن)
- جنس بدنه
- جنس روکش
امروزه علاوه بر الکترودهای بدون روکش، انواع مختلفی از الکترودهای روکش دار هم تولید میشوند. سیم جوشهای روکش دار نه تنها معایب الکترودهای بدون روکش را ندارند، بلکه از مزایای گستردهای هم برخوردار هستند. بنابراین هنگام خرید الکترود جوشکاری باید به جنس بدنه، روکش و مقاومت آنها در برابر حرارت توجه کنید.
ویژگی های الکترود 6010
همانطور که گفتیم کاربرد هر یک از انواع الکترود با در نظر گرفتن ویژگیهای آنها تعیین میشود. در این میان برخی از انواع الکترود فقط برای انجام یک سری از جوشکاریهای سخت کارآمد هستند. الکترود 6010 نیز جزء همین سیم جوشها محسوب میشود. در حال حاضر الکترود 6010 یکی از بهترین انواع سیم جوش برای جوشکاری سطحهای عمودی و سقف است. از جمله مهمترین ویژگیهای الکترود جوشکاری 6010 نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- الکترود 6010 روکشی از جنس سلولز دارد.
- با تولید دود حاصل از سلولز مانع از ورود دودهای محیطی به حوضچه جوش میشود.
- قدرت نفوذ این الکترود بسیار زیاد است.
- گل جوش الکترود 6010 به آسانی پاک میشود.
- سرباره این سیم جوش؛ کم، سبک و جدا شونده است.
- یکی از بهترین الکترودها برای جوشکاری در فضای باز است.
- به 3 درصد رطوبت برای جوشکاری نیاز دارد.
- جوشکاری سطحهای زنگ زده، رنگ شده و تمیز نشده را به خوبی انجام میدهد.
بنابراین با کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی الکترود 6010 در جوشکاری (کاربرد + مزایا + قابلیت) میتوانید الکترود مناسب را انتخاب کنید.
کاربرد الکترود 6010
تکنسینها برای جوشکاری سطحهای افقی کمتر از سیم جوش 6010 استفاده میکنند. بلکه این سیم جوش را برای انجام جوشکاریهای سختتر مانند جوشکاری سقف در نظر میگیرند. بنابراین کاربرد الکترود 6010 تا حدودی با سایر سیم جوشها متفاوت است. از جمله مهمترین کاربردهای الکترود جوشکاری 6010 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جهت جوشکاری مستقیم قطب معکوس کاربرد دارد.
- برای جوشکاری سطحهایی از جنس فولاد نرم از این الکترود استفاده میشود.
- در کشتی سازی و جوشکاری مربوط به ساختمان هم کارآمد است.
- جوشکاری سطحهایی با فولاد کم کربن را به بهترین نحو انجام میدهد.
- بهترین گزینه برای جوشکاری سقف و سطحهای عمودی است.
- جوشکاری مخازن ذخیره و لولههای مختلف نیز جزء کاربردهای سیم جوش 6010 محسوب میشوند.
با در نظر گرفتن این موارد حتی میتوانید نسبت به خرید عمده ابزار و تجهیزات جوشکاری هم اقدام کنید. البته برای خرید الکترود مناسب باید چند نکته مهم دیگر را نیز در نظر بگیرید.
ویژگی های الکترود 7018
اگر به دنبال خرید یک الکترود همه کاره هستید؛ الکترود 7018 یک گزینه مناسب محسوب میشود. ویژگیهای گسترده، مهم و تاثیرگذار سیم جوش 7018 دلیل متنوع بودن زمینه استفاده از این الکترود هستند. ویژگیهایی که الکترود جوشکاری 7018 را برای اتصال انواع فلزات به یکدیگر مناسب میکنند. بر همین اساس از جمله مهمترین ویژگیهای الکترود 7018 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- یک سیم جوش قلیایی است که در روکش آن از پودر آهن استفاده میشود.
- گل جوش الکترود 7018 به راحتی پاک خواهد شد.
- سرعت سرد شدن جوش حاصل از این الکترود کم است، بنابراین میزان سختی جوش آن افزایش مییابد.
- سطح جوش یکنواختی دارد، زیرا میزان هیدروژن به کار رفته در ساخت آن کم است.
- سرباره حاصل از الکترود جوشکاری 7018 به آسانی جدا میشود.
- میزان پاشش این الکترود بسیار کم است.
- سیم جوش 7018 برای جوشکاری باید کاملا خشک و بدون رطوبت باشد.
- حوضچه جوش حاصل از این الکترود تمیز است، زیرا در ساخت آن از پودر آهن استفاده میشود.
- برای انواع جوشکاری مناسب است، زیرا میزان هیدروژن آن کم است.
بدون شک آشنایی با الکترود جوشکاری 7018 و کاربرد آن به انتخاب بهتر الکترود کمک میکند. فراموش نکنید یکنواخت بودن سطح جوش، ضخامت آن و بهتر انجام شدن جوشکاری به انتخاب درست الکترود وابسته است.
کاربرد الکترود 7018
سیم جوشهای 7018 هم مانند سایر انواع الکترود؛ کاربردهای مشخصی دارند. البته حوزه کاربرد این الکترود بسیار گستردهتر است. به طور کلی برای جوشکاری هر سطحی و در هر موقعیتی میتوانید از الکترود 7018 استفاده کنید. از جمله مهمترین کاربردهای الکترود جوشکاری 7018 نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جوشکاری سطحهایی از جنس فولاد پر کربن
- انجام جوشکاری قطعاتی از فولاد کم آلیاژ ولی با مقاومت بالا
- اتصال سطحهای پر گوگرد به یکدیگر
- جوشکاری ریل قطار
- انجام عملیات جوشکاری لولههای مختلف
به این ترتیب با خرید ابزار و تجهیزات جوشکاری مناسب میتوانید عملیات اتصال فلزات را به بهترین نحو انجام دهید.
تفاوت الکترود 6010 و 7018 در چیست؟
درست است که هر یک از انواع الکترودهایی که تولید میشوند برای اتصال فلزات به یکدیگر کاربرد دارند، ولی از تفاوتهای مهمی نیز برخوردارند. تفاوتهایی که مشخص کننده کاربرد و حتی ویژگیهای الکترودها هستند. بنابراین از طریق آشنایی با تفاوت الکترود 6010 و 7018 بهتر میتوانید سیم جوش مناسب را انتخاب کنید. از جمله مهمترین تفاوتهای میان الکترود 6010 و 7018 هم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
1. جنس روکش
همانطور که گفتیم انواع الکترود در یکی از دو دسته روکش دار و بدون روکش قرار میگیرند. الکترودهای 6010 و 7018 هر دو جزء الکترودهای روکش دار محسوب میشوند. با این حال الکترود 6010 نوعی الکترود سلولزی است. سیم جوش 7018 هم نوعی الکترود قلیایی محسوب میشود. بنابراین یکی از مهمترین تفاوتهای این دو نوع الکترود مربوط جنس پوشش آنهاست.
2. نیاز به رطوبت
الکترودهای 6010 برای بهتر عمل کردن به 3 درصد رطوبت در ساختار خود نیاز دارند. بنابراین میزان رطوبت محیط نگهداری آنها باید کنترل شود. از طرفی الکترودهای 7018 باید کاملا خشک باشند و در صورت مرطوب شدن باید بازپخت شوند. برای بازپخت آنها نیز باید از آون استفاده شود.
3. نوع جریان مورد نیاز
الکترودهای 6010 برای جوشکاری به جریان مستقیم (DC) نیاز دارند و الکترود یکسو با قطبیت مثبت محسوب میشوند. این در حالی است که الکترود 7018 با هر دو نوع جریان مستقیم (DC) و جریان متناوب (AC) کار میکند. بنابراین نباید در کنار انتخاب الکترود مناسب، خرید اینورتر را فراموش کنید.
4. میزان قدرت نفوذ
از جمله دیگر تفاوتهای موجود میان الکترود 6010 و 7018 میتوانیم به قدرت نفوذ آنها اشاره کنیم. الکترودهای 6010 قدرت نفوذ بسیار زیادی دارند. در حالی که میزان این ویژگی در الکترود 7018 متوسط است.
5. میزان تطبیق پذیری
تفاوتهای موجود میان الکترود 6010 و 7018 را میتوانیم از نظر میزان تطبیق پذیری هم بررسی کنیم. در این مورد الکترود 7018 تطبیق پذیری مناسبتر و همچنین استحکام کششی بالاتری هم دارد.
6. لزوم تمیز بودن سطح
الکترودهای 6010 جزء آن دسته از سیم جوشهایی هستند که نیازی به تمیز بودن سطح ندارند. بنابراین بر روی سطحهای زنگ زده و رنگ شده هم جوشکاری را انجام میدهند. در مورد الکترودهای 7018 بهتر است سطح مورد نظر را تمیز و سپس جوشکاری کنید.
7. سرباره
بهتر است بدانید سرباره حاصل از هر دو نوع الکترود به آسانی جدا میشوند. البته میزان ضخامت سرباره در این الکترودها متفاوت است. سرباره الکترود 7018 ضخیمتر از سرباره سیم جوش 6010 است.
8. سرعت سرد شدن جوش
توجه داشته باشید هر چه قدر سرعت سرد شدن جوش، کمتر باشد؛ مقاومت جوش افزایش مییابد. این موضوع در مورد الکترود 6010 دقیقا به همین نحو است. بنابراین جوش حاصل از سیم جوش 6010 مقاومت بسیار زیادی در برابر ضربه دارد.
نکات ایمنی در استفاده از انواع الکترود
فارغ از تفاوتهایی که میان الکترودهای مختلف وجود دارد، برای استفاده از آنها باید یک سری نکات ایمنی را رعایت کنید. در غیر این صورت احتمال ایجاد صدمات جسمی و وارد شدن ضررهای مالی افزایش مییابد. از جمله مهمترین نکات ایمنی در استفاده از الکترود میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- قبل از انجام عملیات جوشکاری باید از ماسک و دستکش ایمنی مناسب برای جوشکاری استفاده کنید.
- فاصله الکترود را با سطح مورد نظر همزمان با کوتاه شدن الکترودهای مصرفی تنظیم کنید.
- جریان برق با ولتاژ مناسب را برای جوشکاری فراهم کنید.
- ویژگیهای الکترود انتخاب شده باید با جنس سطح مورد نظر تناسب داشته باشند.
به این ترتیب میتوانید جوشکاری را بدون ایجاد آسیبهای جانی و مالی به پایان برسانید.
راهنمای خرید الکترود جوشکاری
شما برای خرید یک الکترود جوشکاری مناسب به چه نکاتی توجه میکنید؟ بهتر است بدانید خرید الکترود خوب و مناسب هم مانند سایر ابزارها از اهمیت بالایی برخوردار است. بدون شک با خرید و استفاده از الکترودهای ناکارآمد، جوش ایجاد شده دوام چندان زیادی نخواهد داشت. از طرفی ممکن است هیچ جوشی شکل نگیرد و حوضچه جوش بسوزد، سرد شود و به طور کلی از بین برود. بنابراین برای خرید الکترود مناسب بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
- جنس بدنه و روکش الکترودها را در نظر بگیرید.
- به اندازه هر الکترود توجه کنید.
- مطلع شدن از مدل الکترودها و بررسی ویژگیهای آنها ضروری است.
- ضخامت پوشش یا همان روکش الکترود را در نظر بگیرید.
- کیفیت ساخت الکترود هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
- توجه به برند تولید کننده سیم جوش هم یکی از مهمترین نکات در خرید الکترود محسوب میشود.
به این ترتیب میتوانید الکترودهایی کاربردی را خریداری کرده و از هدر رفتن هزینه جلوگیری کنید.
در پایان
الکترود یکی از اصلیترین تجهیزات جوشکاری محسوب میشود. ابزاری که اگر در دسترس نباشد؛ امکان انجام جوشکاری فراهم نخواهد بود. امروزه انواع مختلفی از این میله رسانا در جنسهای متنوع تولید میشوند. هر یک از انواع الکترود هم ممکن است دارای روکش یا بدون روکش باشند.
با توجه به متنوع و گسترده بودن ویژگی هر یک از انواع الکترود؛ کاربردهای آنها نیز متفاوت است. به همین علت اطلاع از تفاوت الکترود 6010 و 7018 برای تکنسینها ضروری است. در غیر این صورت احتمال خرید الکترودهای ناکارآمد افزایش مییابد. با توجه به گسترده بودن مدلهای الکترود و سخت شدن انتخاب؛ میتوانید از توضیحات محصولات سایت ابزارچی استفاده کنید.
بسیار عالی و کاربردی ممنون
نکته مهم در مورد الکترود ۷۰۱۸ استفاده از پشت بند برای عدم نفوذ هوا میباشد