برای انجام عملیات جوشکاری و اتصال قطعات فلزی به یکدیگر به چند ابزار اصلی نیاز است. دستگاه یا موتور جوش و الکترودهای جوشکاری از جمله مهمترین تجهیزات جوشکاری محسوب میشوند. در این میان الکترود جوشکاری 7018 یکی از رایجترین الکترودی است که تکنسینها از آن استفاده میکنند.
در واقع همه کاره بودن این مدل الکترود، استفاده از آن را رایج کرده است. بنابراین از الکترود 7018 برای هر نوع جوشکاری میتوان استفاده کرد و در این مورد هیچ محدودیتی وجود ندارد. بر همین اساس ما قصد داریم در این مقاله از وبلاگ ابزارچی به بررسی جزئیات بیشتری از الکترود 7018 بپردازیم.
راهنمای مطالعه
الکترود چیست؟
الکترود یک میله رسانا است که از آن برای عملیات جوشکاری استفاده میشود. بهتر است بدانید امروزه الکترودها را در مدلهای مختلف تولید میکنند. هر یک از انواع الکترود یا همان سیم جوش هم ویژگیهای مختص به خود را دارند. این ویژگیها میتوانند مربوط به جنس بدنه، روکش، اندازه، میزان پاشیدگی و غیره باشند. به طور کلی با عبور جریان برق از الکترود؛ حرارت مورد نیاز برای جوشکاری تولید میشود. برق مورد نیاز هم با ولتاژ مشخص توسط دستگاه جوش تامین خواهد شد.
در میان الکترودهایی که در دسترس هستند هم الکترود جوشکاری 7018 یکی از کاربردیترین انواع این تجهیز است. الکترود 7018 با ویژگیهای گستردهای که دارد برای انجام جوشکاری سطحهای مختلف کاربرد دارد. بنابراین هنگام خرید الکترود جوشکاری باید به ویژگیها و مناسب بودن آنها با نوع جوشکاری مورد نظر خود توجه کنید. در غیر این صورت الکترودهای خریداری شده کارایی لازم را نخواهند داشت.
تقسیم بندی انواع الکترود
سیم جوشها نیز مانند بسیاری از ابزارها و تجهیزات امروزی، انواع محتلفی دارند. هر یک از انواع الکترود جوشکاری دارای یک سری مشخصات، ویژگی و حتی کاربردهای متنوع هستند. بنابراین تکنسینها باید با ویژگیهای انواع سیم جوش مانند الکترود 7018 آشنا باشند تا انتخاب یک الکترود مناسب امکان پذیر شود. بهتر است بدانید در حال حاضر میتوان الکترودها را بر اساس سه ویژگی نامبرده در ادامه مطلب در دستههای مختلفی قرار دارد:
انواع الکترود بر اساس میزان مقاومت در برابر حرارت
فراموش نکنید انواع الکترودهایی که در بازار موجود هستند؛ از نظر میزان مقاومت در برابر حرارت به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
1. الکترود مصرفی
این نوع از الکترودها با اعمال حرارت به راحتی ذوب میشوند. بنابراین اندازه الکترودهای مصرفی حین عملیات جوشکاری، کمتر خواهد شد. بر همین اساس به آنها الکترود مصرفی یا ذوب شونده گفته میشود.
2. الکترود غیر مصرفی
این دسته از الکترودها مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند. به همین علت هنگام عملیات جوشکاری، تغییر حالت نمیدهند و ذوب نخواهند شد. بر همین اساس به آنها عنوان الکترود نسوز، غیر ذوب شونده و غیر مصرفی هم نسبت داده شده است.
انواع الکترود بر اساس جنس بدنه
همانطور که گفتیم الکترود یک میله رسانا است که جریان برق را از خود عبور میدهد. به همین علت این میله باید از آلیاژهای رسانا تولید شود. در حال حاظر انواع الکترود بر اساس جنس بدنه شامل موارد زیر هستند:
- فولادی
- چدنی
- فولاد پر کربن
- آهنی
- غیر آهنی
هر یک از انواع این الکترودها نیز ویژگیهای مختص به خود را دارند. بر همین اساس با اطلاع از موضوع تفاوت الکترود 6010 و 7018 در چیست؟ میتوانید الکترود با جنس مناسب را انتخاب کنید.
انواع الکترود بر اساس جنس روکش
قبل از اینکه با جنس روکش انواع سیم جوش آشنا شوید، بهتر است بدانید امروزه سیم جوشها در دو نوع بدون روکش و روکش دار تولید میشوند. با توجه به اینکه الکترودهای بدون روکش، معایب گستردهای دارند؛ میزان استفاده از الکترودهای روکش دار افزایش یافته است. استفاده از الکترودهای روکش دار هم مزایای متنوعی دارد و به طور کلی باعث بهتر انجام شدن جوشکاری میشود. از طرفی جنس روکش هر یک از انواع الکترود هم میتواند یکی از موارد زیر باشد:
- قلیایی
- سلولزی
- اکسیدی
- اسیدی
- روتیلی (روتایل)
- روتیلی با پودر آهن
البته در ساختار روکش الکترودها؛ مواد مختلفی وجود دارند. برای مثال زمانی که صفت قلیایی بودن به یک سیم جوش مانند الکترود جوشکاری 7018 نسبت داده میشود؛ یعنی در ساخت روکش این الکترود از چند ماده با خاصیت قلیایی استفاده شده است. به این ترتیب هنگام خرید ابزار مانند الکترود 7018 باید به جنس بدنه و روکش آنها توجه کنید.
معرفی الکترود جوشکاری 7018
برخی از انواع سیم جوش مانند الکترود 6010 برای انجام یک سری از جوشکاریها مناسبتر هستند. در حالی که برخی دیگر از انواع سیم جوش مانند الکترود 7018 یک الکترود همه کاره محسوب میشوند. در حال حاضر از الکترود جوشکاری 7018 برای اتصال انواع فلزات به یکدیگر استفاده میشود. به همین علت سیم جوش 7018 یکی از پر فروشترین و رایجترین انواع الکترود در صنعت جوشکاری است. همانطور که گفتیم الکترود 7018 یک سیم جوش قلیایی است که انعطاف پذیری خوبی هم دارد. لازم به ذکر است استفاده از این نوع الکترود زمانی بیشترین بازدهی را دارد که کاملا خشک و بدون رطوبت باشد.
قسمت های تشکیل دهنده الکترود 7018
الکترودها ساختار پیچیدهای ندارند و از قسمتهای بی شماری هم تشکیل نمیشوند. البته جنس هر یک از قسمتهای الکترود بر انجام عملیات جوشکاری تاثیر مستقیم دارد. در واقع چنانچه برای جوشکاری سطحهایی با جنس و شرایط مختلف از الکترود مناسب استفاده نشود؛ جوشکاری نتیجه خوبی نخواهد داشت.
به طور کلی الکترودهای روکش دار از دو قسمت؛ بدنه اصلی و روکش تشکیل میشوند. این در حالی است که الکترودهای بدون روکش، فاقد پوشش هستند. برای رسیدن به تسلط در شناخت انواع الکترود بهتر است با ویژگی الکترود 6010 در جوشکاری (کاربرد + مزایا + قابلیت) هم آشنا باشید. به این ترتیب بهتر میتوانید الکترود مورد نیاز برای جوشکاری سطحهای مختلف را انتخاب کنید.
کاربرد الکترود جوشکاری 7018
درست است که همه مدلهای الکترود برای انجام علمیات جوشکاری مورد استفاده قرار میگیرند، ولی در این میان تفاوتهایی نیز پیرامون کاربرد هر یک از آنها وجود دارد. کاربردهای مجزایی که با اطلاع از آنها میتوانید جوشکاری فلزات را به بهترین نحو انجام دهید. در مورد کاربرد الکترود 7018 نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- جوشکاری فولادهای کم آلیاژ با مقاومت بسیار زیاد
- انجام جوشکاری سطحهایی از جنس فولاد پر کربن
- اتصال قطعات پر گوگرد به یکدیگر
- جوشکاری ریل قطار
- متصل کردن قطعاتی از جنس آرگون
- جوشکاری قطعات تحت فشار و لولههای مختلف
به این ترتیب میتوانید با خرید ابزار و تجهیزات جوشکاری مناسب؛ اتصال فلزات را به بهترین نحو انجام دهید. فراموش نکنید برای جوشکاری نتیجه بخش باید ویژگیهای الکترود با جنس سطح مورد نظر، تناسب داشته باشند.
ویژگی های الکترود 7018
همانطور که گفتیم هر یک از انواع الکترودهایی که امروزه تولید میشوند؛ ویژگیهای مختص به خود را دارند. ویژگیهایی که بدون اطلاع از آنها نمیتوانید الکترود مناسب را انتخاب کنید. الکترود جوشکاری 7018 نیز از این موضوع مجزا نیست. به همین علت در ادامه مطلب به بررسی ویژگیهای الکترود 7018 میپردازیم:
- یک الکترود قلیایی با روکشی از فلورید کلسیم، پودر آهن، کربنات کلسیم و هیدروژن است.
- با هر دو نوع جریان برق یعنی؛ متناوب و مستقیم با قطبیت مثبت کار میکند. بنابراین باید خرید اینورتر را نیز در اولویت کارهای خود قرار دهید.
- انعطاف پذیری خوبی دارد.
- از نوع الکترودهای پوشش دار محسوب میشود.
- قدرت و میزان نفوذ این الکترود، متوسط است.
- اکسیژنزدایی و تصفیه فلز جوش هم از دیگر ویژگیهای این الکترود هستند.
- به دلیل میزان کم هیدروژن در ساختار آن، سطح جوش یکنواختی را به جای میگذارد.
- این نوع الکترود حین استفاده باید کاملا خشک و بدون رطوبت باشد.
- به دلیل وجود پودر آهن در پوشش الکترود 7018؛ حوضچه جوش تمیز میماند.
- نرخ جایگزینی این نوع سیم جوش 115 است.
- گل جوش الکترود جوشکاری 7018 به آسانی پاک میشود.
- جوش حاصل از این الکترود مقاومت بالایی در برابر ضربه دارد.
به دلیل وجود همین ویژگیهاست که به الکترود 7018 عنوان همه کاره بودن نسبت داده شده است. بنابراین با خرید عمده ابزار مانند سیم جوشهای 7018 میتوانید برای جوشکاری هر سطحی از آنها استفاده کنید.
مزایای استفاده از الکترود جوشکاری 7018
بدون شک استفاده از هر یک از الکترودهایی که امروزه تولید میشوند، از مزایای مختلفی برخوردار است. در این میان استفاده از الکترود 7018 به دلیل دارا بودن روکش، میزان هیدورژن کم، وجود پودر آهن در ساختار آن و چندین موضوع دیگر از مزایای مختلفی برخوردار است. از جمله مهمترین مزایای استفاده از الکترود جوشکاری 7018 میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- به دلیل وجود میزان کمی از هیدروژن در ساختار این الکترود مانع از ایجاد ترک سرد میشود.
- هنگام استفاده از سیم جوش 7018، قوس الکتریکی پایدار ایجاد میشود.
- میزان پاشش این نوع سیم جوش بسیار کم است.
- جوشکاری سطحهای زنگ زده و چرب را به خوبی انجام میدهد.
- جوش ایجاد شده حاوی مک نخواهد بود. البته در صورتی که به درستی از الکترودهای 7018 استفاده شود.
- سرباره حاصل از جوشکاری با این نوع الکترود به آسانی جدا میشود.
- به دلیل پایین بودن سرعت سرد شدن، درجه سختی جوش حاصل از الکترود 7018 افزایش مییابد.
- گل حاصل از این نوع الکترود به راحتی پاک میشود.
بر اساس مزایای استفاده از الکترود جوشکاری 7018 میتوانید جوشکاری سطحهای مختلف را به بهترین نحو انجام دهید.
راهنمای خرید الکترود جوشکاری
با توجه به تنوع گستردهای که در مورد الکترودهای جوشکاری وجود دارد؛ برای خرید این تجهیزات باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید. از جمله مهمترین نکات در خرید الکترود هم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اندازه الکترود را هنگام خرید در نظر بگیرید.
- از خشک بودن الکترودهای 7018 و میزان رطوبت الکترودهای 6010 مطلع شوید.
- مدل الکترودها را برای انجام جوشکاریهای مختلف در نظر بگیرید.
- به جنس بدنه و روکش هر الکترود توجه کنید.
- برند تولید کننده الکترود را هم در نظر بگیرید.
با در نظر گرفتن این نکات میتوانید بهترین الکترودهای جوشکاری را خریداری کنید.
نحوه نگهداری از الکترود جوشکاری 7018
بدون شک برای افزایش کارایی هر یک از ابزارهای فنی؛ باید آنها را در بهترین شرایط نگهداری کنید. منظور از بهترین شرایط هم وضعیتی است که کارایی و خاصیت ابزارها را حفظ کند. برای نگهداری از الکترود جوشکاری 7018 هم باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
- سیم جوشهای 7018 را در محیطی به دور از رطوبت نگه دارید.
- از تکیه دادن الکترودها به دیوار برای کاهش احتمال ورود رطوبت به ساختار آنها خودداری کنید.
- الکترودهای مرطوب شده را باید مطابق با دستورات شرکت تولید کننده و با استفاده از آون، بازپخت کنید.
به این ترتیب میتوانید خاصیت الکترودهای 7018 را به بهترین نحو حفظ کنید.
در پایان
برای انجام عملیات جوشکاری به تجهیزاتی مانند دستگاه جوش، الکترود، ماسک جوشکاری و غیره نیاز دارید. در این میان انواع مختلفی از الکترود با ویژگیهای متفاوت تولید میشوند. ویژگیهایی که تعیین کننده کاربرد الکترودها هستند. یکی از کاربردیترین نوع سیم جوش هم الکترود جوشکاری 7018 است. این الکترود یک سیم جوش قلیایی و حاوی پودر آهن است که برای جوشکاری سطحهای مختلف کاربرد دارد. برای نگهداری از الکترود 7018 هم باید آن را به دور از رطوبت نگهداری کنید. با توجه به ویژگیهای گسترده این نوع الکترود و سخت شدن انتخاب؛ میتوانید از توضیحات محصولات سایت ابزارچی استفاده کنید.